Buji, aracımızın motorunda bulunan yanma odasında benzin hava karışımını ateşlemek için kıvılcım üreten bir parçadır. İçten yanmalı araçların hepsinde buji bulunur. 1930'lu yıllardan itibaren hala her araçta kullanılmaktadır ve yerine başka bir teknoloji geliştirilmemiştir.
Bujiler yanma odasında bulunan hava-yakıt karışımını ateşleyebilmek için ateşleme bobininden gönderilen elektrik sinyalini önceden belirlenmiş bir zamanda iletmek üzere tasarlanmıştır. Her araç kendine uygun malzemeden üretilen buji tipine ihtiyaç duyar. Kaliteli ve sağlam bir buji yakıtı verimli şekilde yakar. Arıza buji ise aracınızın hiç çalışmamasına neden olabilir.
Bujiler, aracın çalışması için rutin bakımları yapılması gereken motor yağı, yakıt ve hava filtreleri gibi belirli bir kilometreden sonra değiştirilmelidir. Türkiye'de satılan araçların bujileri her 30 bin ile 40 bin kilometre arasında değiştirilmesi gerekiyor. Ancak bazen bujiler bu kadar kilometre dolmadan da yıpranma ve arıza nedeniyle değiştirilmesi gerekiyor.
Bujilerin değişmesi gerektiğinin belirtileri.
1- Yavaş hızlanma
Çoğu araçta aracın gaz yememesi nedeniyle, zayıf ivmelenmesinin en yaygın sebebi ateşleme sistemindeki bir arızadır. Günümüzde modern araba motorları, aracın ECU'dan aldığı sinyal ile ateşleme sistemine bujiyi ateşlemek için ne zaman elektrik gönderileceğini söyleyen birden fazla sensöre sahiptir. Ancak arızalanan veya yıpranan bujiler,hava-yakıt karışımını ateşleyecek kadar sıcak bir kıvılcım üretemez. Bu durumunda da motorun çalışma verimi azalır ve araç ivmelenme sağlayamaz.Aracınızın rampalarda bayıldığını, veya eskisi kadar çabuk hızlanmadığını fark ederseniz bujilerinizi kontrol etmelisiniz. Ancak kötü yakıt filtresi, ekimiş veya tıkalı yakıt enjektörleri veya oksijen sensörüyla alakalı bir durumda olabilir. Bunun için işini bilen bir tamirci ile iletişime geçmekte fayda var.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder